torsdag 31 mars 2011

Laddad för utställning!


Nu är det dags! Efter flera veckors förberedelse packade jag idag ihop mina grejer och åkte iväg för att förbereda utställningen som äger rum på lördag. Eftersom jag fortfarande är sjuk och mycket medtagen så var det på darrande ben jag lämnade huset tidigare ikväll. Och efter två timmars piffande vid mitt bord var jag helt slut. Med mig hade jag min dotter Felicia som ivrigt hejade på både mig och några av de andra utställarna. Trots att min envisa sjukdom gjort att jag inte hunnit med att göra riktigt allt jag hoppats hinna, känner jag mig ändå nöjd och stolt över sakerna jag kommer presentera på lördag! Hoppas hoppas de som kommer ska tycka om mina grejer. Om jag får lite sålt också - så blir jag själaglad!

Förlåt för det jättetråkiga ljuset på bilden här ovan... (Måste verkligen lära mig bildredigering...) Men man ser ju lite av min presentation iallafall.

tisdag 29 mars 2011

Mitt alldeles egna signum!

Kära läsare!
Idag är det en månad sen jag skapade den här bloggen. Och till min stora glädje och tacksamhet har jag många som läser min blogg och uppmuntrar mig med fina kommentarer. Är så glad att kunna inspirera och att faktiskt skapa saker som ni tycker om! Det gör mig stolt och faktiskt lite rörd =)!

Och nu inför lördag - då jag ska vara med i Lekerydsbygdens skaparhelg, så lanserar jag också mitt eget signum. Det är till stor del mina kära systrar Malin och Anna som har drivit på och uppmuntrat mig, och Malin som gjort designen. Tack fina ni!


Så kom gärna på lördag. Så kan vi ses en stund och så får jag visa mina saker. Utställning och försäljning pågår från kl. 11-16, samt efter kvällssamlingen som börjar kl. 19.00. (Tanken är att jag ska vara med och dansa på kvällen, men nu är jag sjuk, så vi får se hur det blir... Hoppas hoppas.) Alltihop äger rum i Pingstkyrkan i Lekeryd. Välkomna!

fredag 25 mars 2011

Pyssligt och kärleksfullt bak!


Jag älskar ju inte bara att pyssla och greja här hemma, jag älskar också att baka. Det gör mig lugn och harmonisk! Och roligast är ju när man har tid att fixa lite extra, så det inte bara blir gott - utan även ser ljuvligt ut!

Jag bakade en blåbärspaj som jag skulle bjuda mina älsklingar på. Så då tyckte jag att det passade att göra hjärtformade småpajer. Nu har vi inga såna formar hemma. Men det gick lätt att ordna med lite aluminiumfolie och en lite större pepparkaksform. Jag använde formen för att pressa till den dubbelvikta aluminiumfolien. Och sedan tog jag bort pepparkaksformen, aluminiumfoliet höll formen fint både när jag tryckte ner degen och när jag gräddade pajerna i ugnen. Det var heller inga problem att få ur pajerna när det var dags att fika på dem. Lite pilligt förstås. Men sååå värt det när alla får ett varsitt hjärta.

tisdag 22 mars 2011

Hjärtligt!

Idag har jag pysslat igen! Å vad härligt det är som det är nu - när det liksom frigörs tid nästan varje dag för att sätta sig en stund! Idag blev det hjärtan! Jag har beställt själva hjärtana från Slöjd-detaljer. Igår kväll borrade jag hål i dem och slipade till dem med sandpapper - eftersom de kan vara lite kantiga när man får hem dem. Sen målade jag med vit allmogefärg - två lager.

Idag har jag provat mig fram lite. Tänkte först skriva nåt fint på dem. Men nej, jag fick inte riktigt till det. Så jag satsade på upphängningen istället. Jag hade hampa-snöre som jag gjorde en slags fläta av. Flätan tryckte jag ihop lite så den blev bred och tät - och dadaaa! Se så fint det blev!

Superfint hjärta som man kan hänga på ett dörrhandtag, på väggen, på ytterdörren - eller som här på en fin krok i badrummet. En liten detalj som förgyller tillvaron!

måndag 21 mars 2011

Lite piff för tvättstugan

Vi bor i ett 60-talshus. När vi flyttade in för snart två år sedan var det mesta renoverat nyligen. Men inte tvättstugan. Den hade fortfarande sammma gröna nyans på väggar och tak, som den haft sedan huset byggdes. En bucklig plastmatta, en hemmabyggd bänk och en tråkig vask var också detaljer som utmärkte vår nya tvättstuga. Vi hade egentligen ingen budget för någon renovering. Men efter ett tag kostade vi iallafall på oss vit färg till väggar och tak. Sen har vi byggt på ett bänk- &-skåpssystem litegrann i taget. Det är inte klart på långa vägar, så man njuter inte direkt av att gå in där. Men idag fick jag oväntad inspiration att piffa lite där inne. Så här kommer några bilder.

Jag la en vit rulle över överskåpen och hängde upp en för liten skjorta och för stor väst som ändå bara låg, och så några svarta galgar på rad. Sen pysslade jag ett litet arrangemang på bänken!

Jag hade en svart stor ram som jag gjorde en skylt i. Hittade lite inspiration på nätet. Det finns fina fina väggord att köpa i vinyl, men jag är ju så ivrig så jag var tvungen att fixa nåt direkt. Typiskt mig... =)

Och så ordnade jag ett litet stileben på vår stora svarta bricka. Mot bakgrunden av en svart dalahäst från Ikea pysslade jag en skylt och satte fast en galge på baksidan. En lite skir blomma i en loppisfyndad vas bryter av fint mot det svarta.

Nu blir det lite trevligare att kliva in i tvättstugan iallafall. Man får väl hålla ögonen på det där hörnet!

torsdag 17 mars 2011

Lycka med korsstygn


Idag har jag gjort några tyghjärtan som jag känner mig väldigt nöjd med! Jag har använt tyget från en älskad kofta som krympte i tvätten efter att jag bara använt den ett par gånger. Men då får man vara lite kreativ och tänka i nya banor. Skräp är inte alltid skräp. Särskilt inte när man pysslar! Tyget är jättehärligt - mjukt och lent, och innehåller bland annat ull och angora. På har jag sytt fast en lapp där jag broderat in ordet LYCKA med korsstygn. Broderi är inget jag vanligtvis brukar hålla med på med. Men det gav mersmak. Var faktiskt riktigt mysigt! När jag sytt på lappen sydde jag ihop kanterna på hjärtat för hand, sedan stoppade jag hjärtat med fyllning (jag brukar köpa billiga kuddar på IKEA som jag sprätter upp). Det tar lite tid - särskilt om man vill sy för hand. Men när det blir så här fint är det värt det!

onsdag 16 mars 2011

Pysselstim och Vårkänslor

Idag skiner solen, himlen är blå och nästan hela gräsmattan här utanför har tittat fram. Idag surrade det till och med förbi en fluga när vi gick hem från dagis... Härligt att våren är på väg! Lökarna som jag köpte härom veckan har blommat ut och luktar helt fantastiskt! De senaste dagarna har jag varit i nåt slags pysselstim och producerat en hel del. Mycket är bara halvfärdigt - så blir det ju när man målar eller håller på med decoupage. Långa torktider. Tålamod tålamod.

Men här kommer iallafall ett par bilder på det nyaste. Lådor med lock i somrig romantisk stil och så vita hjärtmagneter. Tänkte först om jag skulle skriva nåt på dem eller måla dit något fint. Men de är fina i all sin enkelhet tycker jag.

Kram så länge!

måndag 7 mars 2011

Fina vita ljuslyktor

Idag har jag pysslat fina ljuslyktor som jag ska ställa ut o förhoppningsvis sälja på den kreativa dagen i Lekeryd om 4 veckor. Jag gjorde ett par till mig själv i våras och har fått så många uppmuntrande ord om dem. Å vad glad det gör mig!



Jag använder Ikea-glas - det viktigaste är att modelllen är så rak som möjligt. På dessa lyktor har jag satt på ett ganska glest spetstyg. Mät ut en lagom stor bit och lägg med fördel till lite extra i marginalerna. Klistra på en liten bit i taget. Jag kör med Karlssons klister som jag sprider ut över glaset. Men längs med över- och nederkanten på glaset är jag extra noggrann. Tryck till tyget och se till att det är ordentligt spänt. När det torkat till klipper jag bort det överflödiga tyget vid skarven och vid kanterna. Så nära som det bara går. För att få en lite bättre yta lackar jag
slutligen på spetstyget med decoupagelack. Jag ser sedan över kanterna en extra gång så att inga tråkiga trådar sticker ut. När själva ytskiktet är klart och torrt binder jag runt ett band eller snöre för att få resultatet att se lite mer arbetat ut, men de är fina utan också! Dessa lyktor går fort att göra så fort man fått in snitsen!

fredag 4 mars 2011

Mysigt fem-minuters-pyssel

Jag köpte vårlökar häromdagen. Men när jag skulle sätta fram blomman hittade jag ingen kruka som jag verkligen ville ha. Så jag ordnade en "kruka" själv. Jag har låtit plastkrukan från affären sitta kvar. Och så har jag klätt den med tyg. Jag använde en vit fleecefilt som ändå var lite fläckig. Den klippte jag till en lagom stor rektangel. Egentligen skulle jag väl sytt ihop den, men jag hade tidsbrist och var dessutom lite ivrig. Så jag använde dubbelsidig fästkudde på rulle, och den fäste faktiskt riktigt bra. Jag drog sedan på tyghöljet på platskrukan. Slutligen vek jag ner den övre kanten av filttyget och band runt en fin spets.

För att underlätta vattningen ställde jag slutligen blomman med den nygjorda "krukan" på ett fat. Jag hade ett fat på fot som jag nyligen pysslat av ett par loppisfynd, och sedan spraymålat vitt. Det blev lite halvbra, men krukan döljer de värsta skavankerna - så det passade ju perfekt!

torsdag 3 mars 2011

På önskelistan!

Idag bjuder jag på några ljuvliga tips till den som söker efter nya vackra detaljer till hemmet. Det finns ju så mycket mycket underbara saker när man börjar titta runt, här kommer lite av det som jag fastnat för. Länkarna till butikerna finns längst ner i inlägget.

Underbar romantisk järnhylla
i shabby chic stil med handdukshängare.
Från Mixin.

Alldeles ljuvligt ljusfat
Vitt med patina.
Från Alvas Hus.

Gammeldags karamellskål med lock
Från Åhléns.

Såå fint kors
i vit emalj med dekoration av pärlor och strass.
Från Alvas Hus.

Trådfat på fot med hjärtkant
Ååååh, så fin att göra ett arrangemang i!
Från Mixin.

Vacker tallrikshållare
Inte för att jag vet var den skulle få plats, men ändå!
Från Mio Möbler.

Fina fina Prinsessan på Ärten!
Till barnrummet. Sagobok medföljer.
Från Elsas Hem









O här kommer länkarna:
http://www.alvashus.se
http://www.mixin.se
http://www.elsashem.se
http://www.ahlens.se
http://www.miomobler.se

tisdag 1 mars 2011

Decoupage

Idag har jag tagit tag i några papperslådor jag beställt från Slöjddetaljer. Efter grundmålning i vitt har jag gjort decoupage på dem. Till det behövs ett grundmaterial - ex kartong, trä eller porslin, decoupage-lack och decoupage-papper eller servetter. Jag kör alltid med servett. Billigt är det, och så finns det alltid hemma - och annars i närmsta butik. Decoupage är inte särksilt svårt, men tar tid. Efter grundmålningen förbereder man servetten/pappret man ska använda. Klipp eller skär så noga som möjligt, ofta behöver man skarva och mönsteranpassa för att täcka hela ytan. Ta bort de två (!) undre lagren av servetten. Bara det översta supertunna lagret ska med. Lacka ytan (jag använder disksvampar där jag rivit bort den skrovliga ytan). Lägg på servetten och tryck försiktigt men bestämt servetten mot underlaget så att det blir slätt och så att det inte blir en massa luftbubblor. Låt torka. Lacka sedan ytterligare minst tre lager (låt torka emellan). Klart!

Resulatet: Lådor med lock från Slöjddetaljer, vit allmogefärg, servetter från Åhléns.